REPROPRESS is een beheersvennootschap van auteursrechten voor uitgevers van periodieke pers.

 

Ze is een burgerlijke vennootschap die de vorm heeft aangenomen van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Zij is gemachtigd door Ministerieel Besluit van 20 juni 2003 om op te treden als “beheersvennootschap van rechten” in België.

 

Beheersvennootschappen zijn zowel voor de gebruikers als voor de uitgevers interessant. Gebruikers mogen zonder toestemming te vragen een aantal handelingen stellen met auteursrechtelijk beschermd materiaal. De uitgevers krijgen toch een vergoeding zonder dat ze dure controles moeten organiseren op het respect voor auteursrechten.

 

Repropress wil het respect voor auteursrechten aanmoedigen. Dit is niet evident in de snel evoluerende media wereld waarin we leven. Toch blijft auteursrecht een van de fundamenten voor een creatief, divers en kwalitatief persaanbod.

 

Samen met de bevoegde minister wordt een systeem uitgewerkt van inning door eentwee centrale inningvennootschap (Reprobel en Auvibel). Zij int en verdeelt naar de verschillende beheersvennootschappen per groep rechthebbenden (uitgevers – auteurs en binnen de categorie uitgevers: boekenuitgevers – dagbladuitgevers – uitgevers van periodieken – uitgevers van muziekpartituren).

 

Repropress is mede oprichter van Reprobel en dus wordt ook die beheersvennootschap mee door de uitgevers beheerd.

 

De verdeling gebeurt telkens op basis van wetenschappelijk onderbouwde onafhankelijke studies en op basis van marktgegevens. De centrale inningvennootschap is verplicht om een studie uit te voeren die dan dient als basis om de vergoeding vast te leggen in samenspraak met de producenten van apparaten en dragers die gebruikt worden bij het gebruik maken van een uitzondering op het auteursrecht.

 

Beheersvennootschappen worden streng gecontroleerd door hun eigen boekhoudkantoor of boekhoudkundige dienst, door een commissaris en door de Controledienst van de beheersvennootschappen.